Norges nasjonaldag

Våre naboland er misunnelige på vår tradisjonsrike feiring av nasjonaldagen vår. Den kalles også barnas dag, mye fordi norske barn kan spise så mange is de vil på 17. mai. For en lykke.

Den norske grunnloven ble undertegnet 17. mai 1814 i Eidsvollsbygningen. Inntil da hadde Norge vært styrt av den danske kongen. Fra den dagen grunnloven ble undertegnet, ble Christian Frederik utpekt til Norges konge. Men det var ikke så lenge han satt på tronen, da han måtte overgi makten til svenskekongen, Karl Johan, i oktober samme år.

Først nesten 100 år etter, nærmere bestemt i 1905 da ble unionen med Sverige oppløst, kunne nordmenn feire 17. mai som et eget og fritt land. Det er demokratiet vi egentlig feirer på nasjonaldagen. Rundt om i hele vårt langstrakte land går pyntede skolebarn i tog for å feire at de bor i et fritt og selvstendig land hvor alle har de samme rettighetene.

Det aller første 17. mai-feiringen

Den første feiringen av 17. mai vi kjenner til var i Trondheim i 1815, altså allerede året etter at grunnloven ble undertegnet av Riksforsamlingen på Eidsvoll. Men det skulle ta mange år før det ble en nasjonal feiring. Den første gangen Stortinget feiret 17. mai var i 1836 og siden den gang har den blitt feiret hvert år.

Det første barnetoget ble arrangert i 1870. Den gangen var det bare gutter som fikk være med, men fra 1889 gikk både jenter og gutter i 17. maitog. Helt siden 1906 har den norske kongefamilien stått på slottsbalkongen og vinket til alle skolebarna i Oslo. En flott tradisjon som du ikke finner i noen andre land. I rekordåret 2016 var det 119 Oslo-skoler med til sammen 60 000 skolebarn som gikk i tog.

Wergeland holdt den første 17. mai-talen

Det var Henrik Wergeland som holdt den første 17. mai-talen i 1883. Derfor har han også fått mye av æren for at 17. mai er blitt det den er i dag, en dag som betyr mye for den norske folkesjela. Nasjonalfølelsen går igjen i mange av Wergelands litterære verker, som for eksempel «Vi er en nasjon vi med».

Ingen fra Nord-Norge var i Eidsvollsbygningen

Det sier litt om hvor lange avstander vi har her i landet, men da representanten fra Nord-Norge, som skulle være med i Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814, fikk beskjed om å komme var grunnloven allerede underskrevet.

Is- og pølsesalget mangedobles

Hver 17. mai selges det mange ganger så mye is og pølser som det gjør ellers i året. Nasjonaldagen er generelt en god dag for hele restaurantnæringen i Norge. Det kan derfor være vanskelig å få bord på akkurat denne dagen.

Nasjonalsangen er egentlig ikke en nasjonalsang

Du trodde kanskje «Ja, vi elsker dette landet» av Bjørnstjerne Bjørnson og Rikard Nordraak er Norges nasjonalsang? Det er den da også på mange måter, men sangen har faktisk aldri offisielt blitt vedtatt som Norges nasjonalsang. Likevel er det denne melodien som runger ut over høyttaleranlegget når norske idrettsstjerner kommer på pallen i store mesterskap som EM, VM og OL. Den spilles også før hver fotballandskamp på Ullevål Stadion.

Det er noe koselig med 17. mai, noe som gjør at vi gleder oss til å feire nasjonaldagen neste år, og sånn håper vi det vil fortsette å være. Er du i utlandet 17. mai, men fortsatt vil ha muligheten til å se barnetoget på TV, bør du teste VPN.